2015. december 13., vasárnap

Tarot des Centuries/Tarot des Nostradamus - Heron - 1986

Szerző: Dominique Webb
Grafika: Jean-Pierre Payen - 1760
Megjelenés éve: 1986
Filozófiai irányzat: Marseille
Elemek: Kardok, Botok, Kelyhek, Érmék
Kiadó: Boéchat Heron Maitres Cartiers 
Nyomtatta: Boéchat Heron Maitres Cartiers

Sosem gondoltam volna, hogy a klasszikus Tarot-k közül lesz olyan, ami első látásra megfog és kedvencemmé válik. De ez a tarot az lett. A története az 1984-es évre vezethető vissza. Megalakult a Héron-Boéchat Maitre Cartiers nevű cég Mérignac-ban, Bordeaux egyik külső kerületében. Legjobb tudomásom szerint 3 tarot típust nyomtattak 1984 és 1986 között. Utolsóként a Dominique Webb nevével fémjelzett Tarot des Centvries-t.  Dominique Webb a 80-as években jónevű francia okkultista, asztrológus volt. A kártya kialakításánál a Nostradamus által használt nevekkel látták el a lapokat. Pl. A Mágus lapon Branchus neve szerepel, aki Apolló isten gyermeke, az Ördög lapon pedig a Lantechrist kifejezés. Az uralkodó lapjának elnevezése Aenobarb, ami latin nyelven vörös, vagy bronz-szakállt jelent. A Domitia család gúnyneveként szolgált a római korban, az ő egyik leszármazottuk volt Néró császár is. A férfiaknak jellemzően vörös hajuk és szakálluk volt.

De visszatérve a cég történetéhez, az említett 3 tarot:

Tarot de Marseille (Héron)
Tarot Jacques Vieville
Tarot de Nostradamus

És természetesen itt is szerepelnek a kártyanyomatok között tükrözött képek is.Lásd lejjebb.

Nem nagyon szoktam sok szót ejteni az LWB-ről. Kicsi fehér könyvecske, de itt nem tudom nem felhozni. Ez a kicsi fehér könyvecske ugyanis barna és nagyon jópofa. Bele lehet írni dedikált helyre a pakli tulajdonosának nevét, címét, telefonszámát és a fényképét is beragaszthatja az ember. A borító anyaga vastag, kartonszerű, mindkét oldalon nagy arkánum lap szerepel.

A kártyák anyaga majdnem ugyanolyan vastag, mint a Lo Scarabeo kiadásoké (kb. 0,1 mm-el vastagabbak), viszont tartásban kifejezetten kemények a lapok, nehéz őket hajlítani. Megfelelő szögben látható a lapok felületén, hogy sokkal mélyebbre nyomódott be a cellulózrostok közé az impregnáló anyag, mint a Torinóban gyártottaknál.

Színeiben sokkal vidámabb, mint bármelyik Marseilles tarot amit láttam. A kéket pár helyen felváltja a zöld, illet a piros is átmegy narancs-citrom színárnyalatokba is. Nagyon izgalmas, vidám külsőt adva a kártyának.

Zárszóként: Ha valaki valahol találkozik vele, vegye meg. Nem fog csalódni.


Doboz




LittleBrownBook :)



LBW belső oldal



Nagy Arkánum: Csillagok, Selyn (Hold), Aemathien (Nap)



Nagy Arkánum: Vízöntő (Mértékletesség), Antikrisztus (Ördög), Az Ördög Tornya (Torony)



Nagy Arkánum: Választások(Szeretők), Diadalszekér, Ítélet



Nagy Arkánum - Tükörnyomatok: Papnő, Akasztott Ember, Igazság



Kis arkánum: Ászok



Kis arkánum: Kettesek



Kis arkánum - Udvari lapok: Királynők


Kis arkánum - Udvari lapok: Királyok



Hátlap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése