2015. november 11., szerda

Tarocchi di Vetro (Crystal Tarot)

Szerző: Pietro Alligo
Grafikus: Elisabetta Trevisan
Megjelenés éve: 2004
Filozófiai irányzat: RWS, Hermetika, Picard
Lapok száma: 78
Kiadó: Lo Scarabeo
Nyomtatta: Lo Scarabeo

Talán az egyik legszebb klasszikus RWS stílusú tarot, némi trükközéssel, de erről majd később. Elisabeth Trevisan mesteri pasztel/tempera festményei alapján készült. Nevét a színek és kristályformák használata után kapta. Számtalan verziót nyomtattak belőle, főleg a Lo Scarabeo kiadásában. A legelső német nyelvű kiadás "Glass(üveg) tarot" néven jelent meg. Mind a mai napig készülnek belőle új sorozatok. Édesapja Giorgo Trevisan híres olasz grafikus művész akinek számtalan képregénye is megjelent, valamint az ő mukáját dícsérei a Tarots of the Renaissance pakli. 

Elizabeth Trevian nem csak az RWS tarot-ból merít munkája során, hanem a 17-18. századi képzőművészet nagyjaitól is. Az udvari lapok témáit korabeli festők alakjai népesítik be. Az elemek felosztása ebben a kontextusban mégsem felel meg a tradicionális léptéknek. A Kelyhek a Levegő elemet, a Kardok a Vizet jelenítik meg. Illetve aki eléggé szemfüles, az felfedezheti, hogy jópár lap tükörnyomatként szerepel. Helyet cserélnek az egyes szimbólumok a képeken, illetve a Trevisan felirat is tükrözve tűnik fel. Az, hogy ez a nyomdai munka során figyelmetlenségből, vagy direkt alakult így, egy olyan kérdés marad, amire remélem nem kapunk sosem választ:).

Ha valaki kicsit mélyebben beleássa magát a francia és olasz történelmi tarot nyomatok világába, ezt a jelenséget ott is megfigyelheti. Feltehetőleg ez abból a hagyományból származik, hogy korábban a fa- és rézmetszetek kialakítása költséges és időigényes folyamat volt, így előfordulhattak ilyen"hibák". 



Doboz



 ETC


LWB



Nagy Arkánum: Bolond, Akasztott ember, Erő

Nagy Arkánum: Csillagok, Hold, Nap

Kis arkánum: Ászok


Udvari lapok: Kelyhek


Udvari lapok: Kardok


Udvari lapok: Érmék


Udvari lapok: Botok


Hátlap


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése